Haagse Hoogte

Trots op Haags Veen

een landmark brengt een eerbetoon aan Haags Veen
een landmark brengt een eerbetoon aan Haags Veen

Haagse Hoogte

Trots op Haags Veen

Het Hobbemaplein is het centrum van de nieuwe wijk Haags Veen. Veel meer dan een verkeersplein waar auto’s, trams en bussen elkaar kruisen is het niet, terwijl de aangrenzende Haagse Markt veel bezoekers trekt. Hoe kunnen we met een nieuw ontwerp voor het plein het verhaal van de veelzijdigheid van de buurt vertellen en tegelijkertijd ook een plek maken voor samenkomst en verpozing?

We stellen voor een landmark te maken op het plein, dat zowel dichtbij als veraf werkt. Daarvoor verwijzen we naar de naald, een object dat veelal in de stedenbouw wordt toegepast als markering van een centrum. Het landmark bouwen we op met bouwkundige onderdelen uit de wijk: materialen die we her en der vinden, zoals gebruikt in gebouwen. De naald verankeren we op het plein met drie cirkels: één rondom de naald als zitbank, en twee om de bestaande bomen en beelden op het plein tot een compositie te smeden.

het Hobbemaplein in zijn huidige vorm: een druk verkeersplein
het Hobbemaplein in zijn huidige vorm: een druk verkeersplein
we refereren aan de gedenknaald als manier om een plaats of centrum te markeren
we refereren aan de gedenknaald als manier om een plaats of centrum te markeren
we lieten ons inspireren door de speelsheid uit de pasticcio
we lieten ons inspireren door de speelsheid uit de pasticcio
drie cirkels verbinden de naald en de bestaande monumenten met het groen
drie cirkels verbinden de naald en de bestaande monumenten met het groen
kleuren van de beplanting veranderen door de seizoenen heen
kleuren van de beplanting veranderen door de seizoenen heen

Achtergrondverhalen

in het bestaande hoogteverschil ontstaat een bank
in het bestaande hoogteverschil ontstaat een bank
de ronde bank om de naald maakt een verbinding met het bestaande pad
de ronde bank om de naald maakt een verbinding met het bestaande pad

Colofon

 

Locatie: Hobbemaplein, Den Haag (NL)

Opdrachtgever: Gemeente Den Haag

Jaar: 2018

Status: laureaat

Programma: landmark

Samenwerking met: Carmen Buitenhuis Architect

 

Fotografie: Johannes van Assem

Publiek exterieur Haagse Hoogte Volgend verhaal 1 / Volgend verhaal

Over Lilith Ronner van Hooijdonk:

Het bureau is gestart in 2010 in Rotterdam. Wij ontwerpen narratieve architectuur waarbij het verhaal van de opgave centraal staat. Dat verhaal kent verschillende lagen: aansluiting op de context, reageren op bouwtradities, individuele wensen van de opdrachtgever, duurzame inpassingen en technische kansen. De architectuur komt met een nieuwe blik en verrast met verbeelding. Ons werk reikt van transformaties en verbouwingen tot het ontwerp van publieke plekken als een Performatieve Ruimte in Eindhoven, en van het bouwen van een kangoeroewoning in Amsterdam tot het onderzoeken van het vak en het schrijven van verhalen.

Partners: Elsbeth Ronner, Lilith van Assem, Lieke van Hooijdonk (2010 - 2016)

Medewerkers: Laura Steenbeke (2018), Joppe Douma (2018), Madeleine Mans (2016 - 2018), Paula Cores Barrel (2017), Jimmy Stegeman (2016), Dirk Gonzáles Veugelers (2016), André Cramer (2014), Clémence Boru (2013), Anne de Ruyter (2012)

Zij schreven over ons: ModulørArchinedArchitectuur.nlDirty Science

Ontwerp: De Ronners
Development: Martijn van Bachum

Alles op deze website is gelicenseerd onder Creative Commons licentie CC BY-NC-ND 4.0.

Contactgevens:

Voorhaven 57
3025 HD Rotterdam

Parkeren kan op onze binnenplaats aan de 2e Schansstraat

Elsbeth Ronner: 06 14887206
Lilith van Assem: 06 42026011

mail@lilithronnervanhooijdonk.nl

lilithronnervanhooijdonk

KvK nr. 24494639
LRvH werkt met De Nieuwe Regeling 2011