De kasteeltuin van Handzame

Speelzone

hoe een verlaten stuk land een kasteeltuin werd
hoe een verlaten stuk land een kasteeltuin werd

De kasteeltuin van Handzame

Speelzone

Het startpunt van het ontwerp voor een speeltuin was een vergeten mythe. Een mythe over een plek van saamhorigheid in een ver verleden van ridders en jonkvrouwen. Een verborgen tuin waar alle bewoners van Handzame vroeger samen kwamen en tussen de rode rozen en de spelende kinderen de avonden tegemoet zagen.

Naar aanleiding van de aanleg van een recreatief fietspad is de opgave de transformatie van een verlaten strook grond langs het spoor in een klein dorp in West-Vlaanderen. Aan het begin van de strook staat een voormalig stationsgebouw. Ons voorstel is een kasteeltuin te maken met het stationsgebouw als kasteel. In de tuin structureert het traditionele principe van de Renaissancetuin het gebied in een formeel- een gecultiveerd deel en eindigt in een stukje wilde natuur.

onze inspiratie vinden we in het traditionele principe van de Renaissancetuin
onze inspiratie vinden we in het traditionele principe van de Renaissancetuin
vogelvlucht perspectief van de speelzone langs het spoor
vogelvlucht perspectief van de speelzone langs het spoor
het voormalige stationsgebouw wordt het kasteel van de tuin
het voormalige stationsgebouw wordt het kasteel van de tuin
het stationsplein met poort geeft toegang tot de tuin
het stationsplein met poort geeft toegang tot de tuin
een formele tuin met parkeer dreef en sportveld
een formele tuin met parkeer dreef en sportveld
een gecultiveerd landschap en theaterstukken in het bos
een gecultiveerd landschap en theaterstukken in het bos

Colofon

 

Locatie: Handzame (BE)

Jaar: 2018

Status: in ontwerp

Programma: parkeerplaats en speeltuin

Samenwerking met: Veldwerk Architecten (BE)

Publiek exterieur De kasteeltuin van Handzame Volgend verhaal 1 / Volgend verhaal

Over Lilith Ronner van Hooijdonk:

Het bureau is gestart in 2010 in Rotterdam. Wij ontwerpen narratieve architectuur waarbij het verhaal van de opgave centraal staat. Dat verhaal kent verschillende lagen: aansluiting op de context, reageren op bouwtradities, individuele wensen van de opdrachtgever, duurzame inpassingen en technische kansen. De architectuur komt met een nieuwe blik en verrast met verbeelding. Ons werk reikt van transformaties en verbouwingen tot het ontwerp van publieke plekken als een Performatieve Ruimte in Eindhoven, en van het bouwen van een kangoeroewoning in Amsterdam tot het onderzoeken van het vak en het schrijven van verhalen.

Partners: Elsbeth Ronner, Lilith van Assem, Lieke van Hooijdonk (2010-2016)

Medewerkers: Joppe Douma (2018), Madeleine Mans (2016 - 2018), Jimmy Stegeman (2016), Dirk Gonzáles Veugelers (2016), André Cramer (2014), Clémence Boru (2013), Anne de Ruyter (2012)

Zij schreven over ons: ModulørArchinedArchitectuur.nlDirty Science

Ontwerp: De Ronners
Development: Martijn van Bachum

Alles op deze website is gelicenseerd onder de Creative Commons licentie CC BY-NC-ND 4.0.

Contactgevens:

Voorhaven 57
3025 HD Rotterdam

Parkeren kan op onze binnenplaats aan de 2e Schansstraat

Elsbeth Ronner: 06 14887206
Lilith van Assem: 06 42026011

mail@lilithronnervanhooijdonk.nl

lilithronnervanhooijdonk

KvK nr. 24494639
LRvH werkt met De Nieuwe Regeling 2011