Huis Eén

Oefening in samen-wonen

Huis Eén

Een oefening in samen-wonen

Een familie van drie generaties wil graag samenwonen in één groot familiehuis. Ten zuidoosten van het centrum van Amsterdam vinden ze een vrij kavel om op te bouwen. Om een aantrekkelijke plek voor de familie te realiseren, ontwerpen we een huis met een robuuste gevel naar het stadslawaai die een omsloten tuin omarmt. De bovenverdiepingen hebben een nauwe relatie met de buitenruimte door genereuze terrassen die vanaf de tuin naar boven klimmen.

De specificiteit van de verschillende ruimtes in het huis wordt gevormd door de muren die onder een hoek staan. Deze geven richting aan het zicht en de beweging door de ruimte. De sfeer en schaal van de ruimten komen voort uit de toepassing van massieve houten wanden en balken, die tegelijk constructief zijn.

Het ontwerp focust op het samen-wonen. Dit vraagt momenten van privacy in de architectuur. Verschillende architectonische uitgangspunten liggen hierbij aan de basis. Zo liggen de beide voordeuren elk in een tegengestelde gevel. De leefruimten zijn uit elkaar getrokken. De eerste verdieping, met het overstek boven de woonkamer van het appartement geeft privacy aan de tuin. Zo kunnen de twee huishoudens elk hun eigen plek vinden in het grote huis.

Achtergrondverhalen

Colofon

 

Locatie: Amsterdam

Opdrachtgever: particulier

Jaar: 2014 - 2018

Status: gerealiseerd

Programma: kangoeroewoning

Oppervlakte: 400 m2

Aannemer: Van den Hogen Bouwbedrijven

 

Fotografie: Max Hart Nibbrig, Peter de Krom

 

Pers: ArchDaily, de Architect, Architectenweb

Gebouw Huis Eén Volgend verhaal 1 / Volgend verhaal

Over Lilith Ronner van Hooijdonk:

Het bureau is gestart in 2010 in Rotterdam. Wij ontwerpen narratieve architectuur waarbij het verhaal van de opgave centraal staat. Dat verhaal kent verschillende lagen: aansluiting op de context, reageren op bouwtradities, individuele wensen van de opdrachtgever, duurzame inpassingen en technische kansen. De architectuur komt met een nieuwe blik en verrast met verbeelding. Ons werk reikt van transformaties en verbouwingen tot het ontwerp van publieke plekken als een Performatieve Ruimte in Eindhoven, en van het bouwen van een kangoeroewoning in Amsterdam tot het onderzoeken van het vak en het schrijven van verhalen.

Partners: Elsbeth Ronner, Lilith van Assem, Lieke van Hooijdonk (2010-2016)

Medewerkers: Joppe Douma (2018), Madeleine Mans (2016 - 2018), Jimmy Stegeman (2016), Dirk Gonzáles Veugelers (2016), André Cramer (2014), Clémence Boru (2013), Anne de Ruyter (2012)

Zij schreven over ons: ModulørArchinedArchitectuur.nlDirty Science

Ontwerp: De Ronners
Development: Martijn van Bachum

Alles op deze website is gelicenseerd onder de Creative Commons licentie CC BY-NC-ND 4.0.

Contactgevens:

Voorhaven 57
3025 HD Rotterdam

Parkeren kan op onze binnenplaats aan de 2e Schansstraat

Elsbeth Ronner: 06 14887206
Lilith van Assem: 06 42026011

mail@lilithronnervanhooijdonk.nl

lilithronnervanhooijdonk

KvK nr. 24494639
LRvH werkt met De Nieuwe Regeling 2011