Huis Eén

Oefening in samen-wonen

een bakstenen muur omarmt het huis
een bakstenen muur omarmt het huis

Huis Eén

Een oefening in samen-wonen

Een familie van drie generaties wil graag samenwonen in één groot familiehuis. Ten zuidoosten van het centrum van Amsterdam vinden ze een vrij kavel om op te bouwen. Om een aantrekkelijke plek voor de familie te realiseren, ontwerpen we een huis met een robuuste gevel naar het stadslawaai die een omsloten tuin omarmt. De bovenverdiepingen hebben een nauwe relatie met de buitenruimte door genereuze terrassen die vanaf de tuin naar boven klimmen.

De specificiteit van de verschillende ruimtes in het huis wordt gevormd door de muren die onder een hoek staan. Deze geven richting aan het zicht en de beweging door de ruimte. De sfeer en schaal van de ruimten komen voort uit de toepassing van massieve houten wanden en balken, die tegelijk constructief zijn.

Het ontwerp focust op het samen-wonen. Dit vraagt momenten van privacy in de architectuur. Verschillende architectonische uitgangspunten liggen hierbij aan de basis. Zo liggen de beide voordeuren elk in een tegengestelde gevel. De leefruimten zijn uit elkaar getrokken. De eerste verdieping, met het overstek boven de woonkamer van het appartement geeft privacy aan de tuin. Zo kunnen de twee huishoudens elk hun eigen plek vinden in het grote huis.

de straatgevel heeft kleine, hoge ramen
de straatgevel heeft kleine, hoge ramen
een bakstenen muur omarmt het huis
een bakstenen muur omarmt het huis
vensterbanken bieden een plaats om te zitten
vensterbanken bieden een plaats om te zitten
subtiele kleurverschillen in de vloer markeren een nieuwe ruimte
subtiele kleurverschillen in de vloer markeren een nieuwe ruimte
ramen aan het einde van de gangen bieden uitzicht op de Weespertrekvaart
ramen aan het einde van de gangen bieden uitzicht op de Weespertrekvaart
het trappenhuis en de balken structureren de open ruimte
het trappenhuis en de balken structureren de open ruimte
een genereuze trap
een genereuze trap
hoeken bieden privacy in de doorlopende, rolstoelvriendelijke ruimte
hoeken bieden privacy in de doorlopende, rolstoelvriendelijke ruimte
een bakstenen muur omarmt het huis
een bakstenen muur omarmt het huis
een terras op de tweede verdieping biedt tevens beschutting aan de tuin beneden
een terras op de tweede verdieping biedt tevens beschutting aan de tuin beneden

Achtergrondverhalen

aanzicht van de straatgevel
aanzicht van de straatgevel
aanzicht: om de hoek wordt de gevel lager
aanzicht: om de hoek wordt de gevel lager
aanzicht: aan de tuinkant zijn de ramen groot en de terrassen genereus
aanzicht: aan de tuinkant zijn de ramen groot en de terrassen genereus
doorsnede
doorsnede
plattegrond begane grond: het appartement van de opa en oma
plattegrond begane grond: het appartement van de opa en oma
plattegrond 1e verdieping: de slaapverdieping van de ouders en kinderen
plattegrond 1e verdieping: de slaapverdieping van de ouders en kinderen
plattegrond 2e verdieping: de leefverdieping met twee terrassen
plattegrond 2e verdieping: de leefverdieping met twee terrassen
plattegrond 3e verdieping: een werkkamer met uitzicht
plattegrond 3e verdieping: een werkkamer met uitzicht

Colofon

 

Locatie: Amsterdam

Opdrachtgever: particulier

Jaar: 2014 - 2018

Status: gerealiseerd

Programma: kangoeroewoning

Oppervlakte: 400 m2

 

Fotografie: Max Hart Nibbrig

Gebouw Huis Eén Volgend verhaal 1 / Volgend verhaal

Over Lilith Ronner van Hooijdonk:

Het bureau is gestart in 2010 in Rotterdam. Wij ontwerpen narratieve architectuur waarbij het verhaal van de opgave centraal staat. Dat verhaal kent verschillende lagen: aansluiting op de context, reageren op bouwtradities, individuele wensen van de opdrachtgever, duurzame inpassingen en technische kansen. De architectuur komt met een nieuwe blik en verrast met verbeelding. Ons werk reikt van transformaties en verbouwingen tot het ontwerp van publieke plekken als een Performatieve Ruimte in Eindhoven, en van het bouwen van een kangoeroewoning in Amsterdam tot het onderzoeken van het vak en het schrijven van verhalen.

Partners: Elsbeth Ronner, Lilith van Assem

Medewerkers: Madeleine Mans (2016 - 2018), Jimmy Stegeman (2016), Dirk Gonzáles Veugelers (2016), André Cramer (2014), Clémence Boru (2013), Anne de Ruyter (2012)

Zij schreven over ons: Architectuur.nl

Ontwerp: De Ronners
Development: Martijn van Bachum

Alles op deze website is gelicenseerd onder de Creative Commons licentie CC BY-NC-ND 4.0.

Contactgevens:

Voorhaven 57
3025 HD Rotterdam

Elsbeth Ronner: 06 14887206
Lilith van Assem: 06 42026011

mail@lilithronnervanhooijdonk.nl

lilithronnervanhooijdonk

KvK nr. 24494639
LRvH werkt met De Nieuwe Regeling 2011