Herbergen 2017

Rooms in the windsill

a pavilion offers a view on the surrounding landscape
a pavilion offers a view on the surrounding landscape

Herbergen 2017

Rooms in the windsill

The intriguing landscape of the Noordoostpolder has led us to research its spatial context and urgencies. The polder was erected 75 years ago, and since then, little has changed the landscape. The strict divisions of the fields and the enclosure of the courtyards made of trees still define the image of the mathematically poetic scenery. But change is to come. Large farm owners want to erect their barns outside the green boundaries of the yards while elderly residents want to get rid of the rows of trees because they can’t keep up the necessary maintenance. To make these and more questions about landscape preservation versus the need for change visible, we designed and built a pavilion that explores different futures. The path through the windbreak ends in a built construction which resembles the rhythm of the row of trees. Two red roofs continue the sequence of the buildings in the yard.

all pavilions consist of simple, repetitive, structural elements
all pavilions consist of simple, repetitive, structural elements
we built the pavilions together with volunteers and neighbors
we built the pavilions together with volunteers and neighbors
a rhythmical structure
a rhythmical structure
the structure responds to the rythm of the windsill
the structure responds to the rythm of the windsill
fine tuning before the event
fine tuning before the event
a presentation during the event 'Schurende Erfenis'
a presentation during the event 'Schurende Erfenis'

Background stories

an overview of the property: a map for the event
an overview of the property: a map for the event
instructions for the building team: overview of the five pavilions
instructions for the building team: overview of the five pavilions
instructions for the builders: drawing for pavilion A
instructions for the builders: drawing for pavilion A
instructions for the builders: drawing for pavilion B, C and D
instructions for the builders: drawing for pavilion B, C and D
instructions for the builders: drawing for pavilion E
instructions for the builders: drawing for pavilion E

Colophon

 

Location: Kraggenburg, Noordoostpolder

Year: 2017

Status: built

Program: temporary pavilion

Collaborators: Stichting Herbergen

Part of the designers-in-residence program of Jurgen Bey and Rianne Makkink

 

Photography: Johannes van Assem, Arjen Ronner

Public exterior Herbergen 2017 Next story 1 / Next story

About Lilith Ronner van Hooijdonk

The office was founded in 2010 in Rotterdam. We design narrative architecture that tells the story of the assignment at hand. A story with different layers: that of the context, a response to building tradition, the wishes of our client, sustainable applications and technical opportunities. The architecture surprises with imagination. Our work reaches from transformations to public spaces like a Performative Space in Eindhoven, and from building a multi-family house in Amsterdam to researching our practice and writing stories about it.

Partners: Elsbeth Ronner, Lilith van Assem 

Employees: Madeleine Mans (2016 - 2018), Jimmy Stegeman (2016), Dirk Gonzáles Veugelers (2016), André Cramer (2014), Clémence Boru (2013), Anne de Ruyter (2012)

Everything on this website is licenced under Creative Commons licence CC BY-NC-ND 4.0.

Design: De Ronners

Development: Martijn van Bachum

Contact:

Voorhaven 57
3025 HD Rotterdam

Elsbeth Ronner: +31 6 14887206
Lilith van Assem: +31 6 42026011

mail@lilithronnervanhooijdonk.nl

lilithronnervanhooijdonk

KvK nr. 24494639
LRvH works with The New Rules 2011