Herbergen 2014

Twenty-four hours Noordoostpolder

for 24 hours Noordoostpolder we built a pavilion
for 24 hours Noordoostpolder we built a pavilion

Herbergen 2014

Twenty-four hours Noordoostpolder

The Noordoostpolder was reclaimed seventy years ago from the central lake of the Netherlands. It was constructed after WWII in order to provide enough food for the Dutch population. The polder borrows its beauty from the mathematical precision by which it was made. Every part of the polder is designated, the location of every tree is determined and even the new inhabitants are chosen carefully. How is such a society constructed from zero, and what does it look like after seven decennia?

Herbergen adds a ritual to the life of the inhabitants of the polder: a ritual illustrating the history and strengthening solidarity. We designed and built a decor for the film of the ritual. Flanking both sides of the characteristic Schokbetonschuur (concrete shed) with its expressive ribs, we added a new roof. A hut for shelter, a background for a new narrative. 3500 roof tiles collected from the neighbours are the valuation of this heritage.

the event started with a procession around the property
the event started with a procession around the property
most of the work has been prepared in the week before the event
most of the work has been prepared in the week before the event
volunteers and neighbors place the last tiles on the roof
volunteers and neighbors place the last tiles on the roof
when the pavilion is finished, everyone prepares that evenings dinner
when the pavilion is finished, everyone prepares that evenings dinner
24 hours Noordoostpolder ends with an evening with drinks
24 hours Noordoostpolder ends with an evening with drinks

Background stories

from original concrete shed...
from original concrete shed...
with a simple gesture of extending the roof's angle
with a simple gesture of extending the roof's angle
new space is created next to the shed
new space is created next to the shed
the pavilion's doors copy the characteristic pattern of the shed
the pavilion's doors copy the characteristic pattern of the shed

Colophon

 

Location: Kraggenburg, Noordoostpolder

Year: 2014

Status: built

Program: temporary pavilion

Collaborators: Stichting Herbergen

Part of the designers-in-residence program of Jurgen Bey and Rianne Makkink

 

Photography: Johannes van Assem, Marius Grootveld

Public exterior Herbergen 2014 Next story 1 / Next story

About Lilith Ronner van Hooijdonk

The office was founded in 2010 in Rotterdam. We design narrative architecture that tells the story of the assignment at hand. A story with different layers: that of the context, a response to building tradition, the wishes of our client, sustainable applications and technical opportunities. The architecture surprises with imagination. Our work reaches from transformations to public spaces like a Performative Space in Eindhoven, and from building a multi-family house in Amsterdam to researching our practice and writing stories about it.

Partners: Elsbeth Ronner, Lilith van Assem 

Employees: Madeleine Mans (2016 - 2018), Jimmy Stegeman (2016), Dirk Gonzáles Veugelers (2016), André Cramer (2014), Clémence Boru (2013), Anne de Ruyter (2012)

Everything on this website is licenced under Creative Commons licence CC BY-NC-ND 4.0.

Design: De Ronners

Development: Martijn van Bachum

Contact:

Voorhaven 57
3025 HD Rotterdam

Elsbeth Ronner: +31 6 14887206
Lilith van Assem: +31 6 42026011

mail@lilithronnervanhooijdonk.nl

lilithronnervanhooijdonk

KvK nr. 24494639
LRvH works with The New Rules 2011