De kasteeltuin van Handzame

Playzone

how a deserted piece of land became a castle garden
how a deserted piece of land became a castle garden

De kasteeltuin van Handzame

Playzone

Starting point for the design of this playground was a forgotten myth. A myth about a place of togetherness in a distant past of knights and ladies. A hidden garden where all residents of Handzame used to come together, and welcomed evenings amongst red roses and playing kids.

Following the construction of a recreational bike path, was the transformation of an abandoned strip of of land alongside the railroads, in a small village in the West of Flanders. At the beginning of the strip stands a former railway station. Our proposal is to make a castle garden and take the station as its castle. In the garden, the traditional principle of the Renaissance garden structures the strip into a formally-cultivated part, ending in a piece of wild nature.

we find our inspiration in the traditional principle of the Renaissance garden
we find our inspiration in the traditional principle of the Renaissance garden
birds-eye perspective of the play-zone alongside the railroad
birds-eye perspective of the play-zone alongside the railroad
the former railway station becomes the castle of the garden
the former railway station becomes the castle of the garden
the station square with gate marks the entrance to the garden
the station square with gate marks the entrance to the garden
a formal garden with parking alley and sports fields
a formal garden with parking alley and sports fields
a cultivated landscape and theatrical elements in the woods
a cultivated landscape and theatrical elements in the woods

Colophon

 

Location: Handzame (BE)

Year: 2018

Status: in ontwerp

Program: playground and parking

In collaboration with: Veldwerk Architecten (BE)

Public exterior De kasteeltuin van Handzame Next story 1 / Next story

About Lilith Ronner van Hooijdonk

The office was founded in 2010 in Rotterdam. We design narrative architecture that tells the story of the assignment at hand. A story with different layers: that of the context, a response to building tradition, the wishes of our client, sustainable applications and technical opportunities. The architecture surprises with imagination. Our work reaches from transformations to public spaces like a Performative Space in Eindhoven, and from building a multi-family house in Amsterdam to researching our practice and writing stories about it.

Partners: Elsbeth Ronner, Lilith van Assem 

Employees: Laura Steenbeke (2018), Joppe Douma (2018), Madeleine Mans (2016 - 2018), Paula Cores Barrel (2017), Jimmy Stegeman (2016), Dirk Gonzáles Veugelers (2016), André Cramer (2014), Clémence Boru (2013), Anne de Ruyter (2012)

They wrote about us: ModulørArchinedArchitectuur.nlDirty Science

Design: De Ronners
Development: Martijn van Bachum

Everything on this website is licenced under Creative Commons licence CC BY-NC-ND 4.0.

Contact:

Voorhaven 57
3025 HD Rotterdam

Parking is possible in our courtyard: navigate to 2e Schansstraat.

Elsbeth Ronner: +31 6 14887206
Lilith van Assem: +31 6 42026011

mail@lilithronnervanhooijdonk.nl

lilithronnervanhooijdonk

KvK nr. 24494639
LRvH works with The New Rules 2011