Interieur Zes

The beam, the balcony and the stairs

the balcony and the beam in a former classroom
the balcony and the beam in a former classroom

Interieur Zes

The beam, the balcony and the stairs

Johannes en Lizzy obtained a part of an old elementary school which they wanted to make into their new home. The existing sequence of spaces, with a lower corridor for the entrance hall, a classroom with high ceiling followed by an attic with pitched roof upstairs is the starting point for our narrative. We introduce a large beam that spans the total width of the former classroom to specify areas for the dining area, the lounge, the kitchen and ante rooms. From the hall, a stairs in three stages moves upward to the sleeping quarters. A balcony halfway up the stairs gives a peak into the living room, before moving upstairs. By using these spatial elements the quality of the heights of the rooms is kept and the rooms are turned into a home.

a balcony above the kitchen divides the large space
a balcony above the kitchen divides the large space
a yellow podium marks the space for a seating area next to the kitchen
a yellow podium marks the space for a seating area next to the kitchen
original toilet doors are shortened in order to let light flow in
original toilet doors are shortened in order to let light flow in
old and new constructions meet
old and new constructions meet

Background stories

colour study
colour study
plan of the living area
plan of the living area
plan of the floor with bedrooms and bathroom
plan of the floor with bedrooms and bathroom
section with the balcony above the kitchen
section with the balcony above the kitchen
a section shows the different heights
a section shows the different heights

Colophon

 

Location: The Hague

Client: private

Year: 2014 - now

Status: ongoing

Program: family home

 

Photography: Johannes van Assem

Building Interieur Zes Next story 1 / Next story

About Lilith Ronner van Hooijdonk

The office was founded in 2010 in Rotterdam. We design narrative architecture that tells the story of the assignment at hand. A story with different layers: that of the context, a response to building tradition, the wishes of our client, sustainable applications and technical opportunities. The architecture surprises with imagination. Our work reaches from transformations to public spaces like a Performative Space in Eindhoven, and from building a multi-family house in Amsterdam to researching our practice and writing stories about it.

Partners: Elsbeth Ronner, Lilith van Assem 

Employees: Laura Steenbeke (2018), Joppe Douma (2018), Madeleine Mans (2016 - 2018), Paula Cores Barrel (2017), Jimmy Stegeman (2016), Dirk Gonzáles Veugelers (2016), André Cramer (2014), Clémence Boru (2013), Anne de Ruyter (2012)

They wrote about us: ModulørArchinedArchitectuur.nlDirty Science

Design: De Ronners
Development: Martijn van Bachum

Everything on this website is licenced under Creative Commons licence CC BY-NC-ND 4.0.

Contact:

Voorhaven 57
3025 HD Rotterdam

Parking is possible in our courtyard: navigate to 2e Schansstraat.

Elsbeth Ronner: +31 6 14887206
Lilith van Assem: +31 6 42026011

mail@lilithronnervanhooijdonk.nl

lilithronnervanhooijdonk

KvK nr. 24494639
LRvH works with The New Rules 2011