Interieur Negen

Mondriaans waters in Kinderdijk

a recognisable desk as welcoming gesture
a recognisable desk as welcoming gesture

Interieur Negen

Mondriaans waters in Kinderdijk

The World Heritage site, Kinderdijk, is building a new visitors centre. Starting from the architecture of the building, we create a narrative for the interior: the entrance space, the shop and cafe. The building references the industrial architecture of the electrical pumping station. Grey concrete, steel and glass define the appearance of the building. Reacting to this, the interior design resembles the water streaming through the pumping station.

To picture the water, we reference the paintings of windmills by Mondriaan. Each of the paintings shows the water at different moments: in fresh spring light, subdued autumn colours and in warm purple-red evening glow. This makes for a clear reception, a soft background for the merchandise and a warm cosiness while drinking a coffee. Each of the spaces has a characteristic identity suiting the desired atmosphere.

visualisation of the entrance with ticket desk: recognisable and fresh
visualisation of the entrance with ticket desk: recognisable and fresh
visualisation of the souvenir shop: light and transparant on a solid base
visualisation of the souvenir shop: light and transparant on a solid base
visualisation of the café: splashes of red
visualisation of the café: splashes of red
visualisation of the café
visualisation of the café

Background stories

floor plan of the new visitors centre with a sequence of rooms: entrance, shop, café
floor plan of the new visitors centre with a sequence of rooms: entrance, shop, café

Colophon

 

Location: Kinderdijk

Client: Stichting Werelderfgoed Kinderdijk

Year: 2016 – now

Status: ongoing

Program: interior

Building Interieur Negen Next story 1 / Next story

About Lilith Ronner van Hooijdonk

The office was founded in 2010 in Rotterdam. We design narrative architecture that tells the story of the assignment at hand. A story with different layers: that of the context, a response to building tradition, the wishes of our client, sustainable applications and technical opportunities. The architecture surprises with imagination. Our work reaches from transformations to public spaces like a Performative Space in Eindhoven, and from building a multi-family house in Amsterdam to researching our practice and writing stories about it.

Partners: Elsbeth Ronner, Lilith van Assem 

Employees: Madeleine Mans (2016 - 2018), Jimmy Stegeman (2016), Dirk Gonzáles Veugelers (2016), André Cramer (2014), Clémence Boru (2013), Anne de Ruyter (2012)

Everything on this website is licenced under Creative Commons licence CC BY-NC-ND 4.0.

Design: De Ronners

Development: Martijn van Bachum

Contact:

Voorhaven 57
3025 HD Rotterdam

Elsbeth Ronner: +31 6 14887206
Lilith van Assem: +31 6 42026011

mail@lilithronnervanhooijdonk.nl

lilithronnervanhooijdonk

KvK nr. 24494639
LRvH works with The New Rules 2011