Interieur Eén

Colouring domestic life

a new kitchen in the centre of an Amsterdam apartment
a new kitchen in the centre of an Amsterdam apartment

Interieur Eén

Colouring domestic life

Two parents and a child live in an apartment in the centre of Amsterdam. The story lies within the assignment: the lady of the house loves to cook, but the kitchen is hidden. The living room lies in the dark middle of the house while an unused loggia flanks the facade. We proposed to remove the loggia and move the storage space to the middle of the plan. The kitchen becomes the pivotal area in front of the storage space and the living room moves to the facade. Thus the sitting room is on the window side, the large kitchen has an overview into the room and the complete width of the space is used. Colours mark the different parts of the room, the kitchen, entrance and door to the sleeping room. Each of the colours is composed of a wide range of materials.

space is differentiated by the use of colours
space is differentiated by the use of colours
the new kitchen composed of different green materials
the new kitchen composed of different green materials
custom-made kitchen doors
custom-made kitchen doors
a grey sideboard marks the transition into the living room
a grey sideboard marks the transition into the living room
view from the kitchen on the bright living room
view from the kitchen on the bright living room
pink marks the entrance to the parents’ bedroom
pink marks the entrance to the parents’ bedroom

Background stories

before: the loggia remained unused and the living room is dark and cramped
before: the loggia remained unused and the living room is dark and cramped
after: an open kitchen and a bright, spacious living room
after: an open kitchen and a bright, spacious living room

Colophon

 

Location: Amsterdam (NL)

Client: private

Year: 2013

Status: built

Program: remodeling of an apartment

 

Photography: Lisa van Wieringen

Building Interieur Eén Next story 1 / Next story

About Lilith Ronner van Hooijdonk

The office was founded in 2010 in Rotterdam. We design narrative architecture that tells the story of the assignment at hand. A story with different layers: that of the context, a response to building tradition, the wishes of our client, sustainable applications and technical opportunities. The architecture surprises with imagination. Our work reaches from transformations to public spaces like a Performative Space in Eindhoven, and from building a multi-family house in Amsterdam to researching our practice and writing stories about it.

Partners: Elsbeth Ronner, Lilith van Assem 

Employees: Laura Steenbeke (2018), Joppe Douma (2018), Madeleine Mans (2016 - 2018), Paula Cores Barrel (2017), Jimmy Stegeman (2016), Dirk Gonzáles Veugelers (2016), André Cramer (2014), Clémence Boru (2013), Anne de Ruyter (2012)

They wrote about us: ModulørArchinedArchitectuur.nlDirty Science

Design: De Ronners
Development: Martijn van Bachum

Everything on this website is licenced under Creative Commons licence CC BY-NC-ND 4.0.

Contact:

Voorhaven 57
3025 HD Rotterdam

Parking is possible in our courtyard: navigate to 2e Schansstraat.

Elsbeth Ronner: +31 6 14887206
Lilith van Assem: +31 6 42026011

mail@lilithronnervanhooijdonk.nl

lilithronnervanhooijdonk

KvK nr. 24494639
LRvH works with The New Rules 2011