Interieur Drie

From butcher shop to smart apartment

the original tiles from the butcher shop are still visible
the original tiles from the butcher shop are still visible

Interieur Drie

From butcher shop to smart apartment

We are asked to transform a former butcher shop with large shop window directed to the street corner into an apartment for a family with a handicapped child. The large entrance hall provides space for the wheelchair. The kitchen and living room are placed at the street facade. A large door between the living room and the master bedroom connects the front of the apartment to the garden. When the door is folded open, it hides the sleeping area from the living space. Details of materials, such as the tiles and bare bricks, from earlier days have been kept visible.

a large door between the living room and the master bedroom connects the front of the apartment to the garden
a large door between the living room and the master bedroom connects the front of the apartment to the garden
when the door is opened, it hides the sleeping area from the living space
when the door is opened, it hides the sleeping area from the living space
details of materials from earlier days have been kept visible
details of materials from earlier days have been kept visible
the kitchen and living room are placed at the street facade
the kitchen and living room are placed at the street facade
the large entrance hall provides space for the wheelchair
the large entrance hall provides space for the wheelchair
a former butcher shop with large shop window directed to the street corner
a former butcher shop with large shop window directed to the street corner

Background stories

before: a butcher shop
before: a butcher shop
after: a smart apartment
after: a smart apartment
section
section

Colophon

 

Location: The Hague (NL)

Client: private

Year: 2013

Status:

Program: apartment

 

Photography: Johannes van Assem

Building Interieur Drie Next story 1 / Next story

About Lilith Ronner van Hooijdonk

The office was founded in 2010 in Rotterdam. We design narrative architecture that tells the story of the assignment at hand. A story with different layers: that of the context, a response to building tradition, the wishes of our client, sustainable applications and technical opportunities. The architecture surprises with imagination. Our work reaches from transformations to public spaces like a Performative Space in Eindhoven, and from building a multi-family house in Amsterdam to researching our practice and writing stories about it.

Partners: Elsbeth Ronner, Lilith van Assem 

Employees: Madeleine Mans (2016 - 2018), Jimmy Stegeman (2016), Dirk Gonzáles Veugelers (2016), André Cramer (2014), Clémence Boru (2013), Anne de Ruyter (2012)

Everything on this website is licenced under Creative Commons licence CC BY-NC-ND 4.0.

Design: De Ronners

Development: Martijn van Bachum

Contact:

Voorhaven 57
3025 HD Rotterdam

Elsbeth Ronner: +31 6 14887206
Lilith van Assem: +31 6 42026011

mail@lilithronnervanhooijdonk.nl

lilithronnervanhooijdonk

KvK nr. 24494639
LRvH works with The New Rules 2011