Huis Eén

An exercise in living together

a red brick wall embraces the house
a red brick wall embraces the house

Huis Eén

An exercise in living together

A family of three generations wants to live together in one large family home. Southeast of the city centre of Amsterdam they find a building plot. To create a homely idyll, we designed the house with a raised robust wall towards the city noise that folds around the enclosed garden. Since the children and grandchildren live in the upper quarters, all floors have generous outdoor spaces that step up from the groundfloor garden to the upper balconies.

The different spaces in the large house borrow their specificity from the angled walls, giving directions to the views and motion through the house. Atmosphere and scale of the rooms derive from the use of cross laminated wood and wooden beams both structurally and as materialisation of the interior space.

The narrative concentrates on excercises in living closely together. This requires moments of privacy. This is established by positioning the two front doors at diagonally opposite corners. The living spaces of the families are pulled apart on the ground floor and second level to prevent noise disturbance. The first floor, with large overhangs provides privacy of views into the backyard. This allows the two households to find their own place within the larger house.

the street facade's windows are smaller and higher than others
the street facade's windows are smaller and higher than others
a red brick wall embraces the house
a red brick wall embraces the house
windowsills offer a place to sit
windowsills offer a place to sit
subtle colour changes in the floor mark a new room
subtle colour changes in the floor mark a new room
windows at the end of the corridor offer views on the Weespertrekvaart
windows at the end of the corridor offer views on the Weespertrekvaart
the staircase and beams structure the open space
the staircase and beams structure the open space
a generous staircase
a generous staircase
angles offer privacy in the open, wheelchair accessible space
angles offer privacy in the open, wheelchair accessible space
a red brick wall embraces the house
a red brick wall embraces the house
a terrace on the second floor offers privacy to the garden on the ground floor
a terrace on the second floor offers privacy to the garden on the ground floor

Background stories

elevation of the street facade
elevation of the street facade
elevation: around the corner, the facade is opening up
elevation: around the corner, the facade is opening up
elevation: on the gardenside of the house: the windows are big and the terraces generous
elevation: on the gardenside of the house: the windows are big and the terraces generous
section
section
plan ground floor: the apartment of the grandparents
plan ground floor: the apartment of the grandparents
plan of the 1st floor with bedrooms for the parents and children
plan of the 1st floor with bedrooms for the parents and children
floor plan 2nd floor: living area with two terraces
floor plan 2nd floor: living area with two terraces
floor plan 3rd floor: workspace with a view
floor plan 3rd floor: workspace with a view

Colophon

 

Location: Amsterdam

Client: private

Year: 2017

Status: built

Program: house for 3 generations

 

Photos: Max Hart Nibbrig

Building Huis Eén Next story 1 / Next story

About Lilith Ronner van Hooijdonk

The office was founded in 2010 in Rotterdam. We design narrative architecture that tells the story of the assignment at hand. A story with different layers: that of the context, a response to building tradition, the wishes of our client, sustainable applications and technical opportunities. The architecture surprises with imagination. Our work reaches from transformations to public spaces like a Performative Space in Eindhoven, and from building a multi-family house in Amsterdam to researching our practice and writing stories about it.

Partners: Elsbeth Ronner, Lilith van Assem 

Employees: Madeleine Mans (2016 - 2018), Jimmy Stegeman (2016), Dirk Gonzáles Veugelers (2016), André Cramer (2014), Clémence Boru (2013), Anne de Ruyter (2012)

Everything on this website is licenced under Creative Commons licence CC BY-NC-ND 4.0.

Design: De Ronners

Development: Martijn van Bachum

Contact:

Voorhaven 57
3025 HD Rotterdam

Elsbeth Ronner: +31 6 14887206
Lilith van Assem: +31 6 42026011

mail@lilithronnervanhooijdonk.nl

lilithronnervanhooijdonk

KvK nr. 24494639
LRvH works with The New Rules 2011