Hooi een Huis

Bulky hay and a thin layer of glass

the greenhouse can be connected to the living room
the greenhouse can be connected to the living room

Hooi een Huis

Bulky hay and a thin layer of glass

The picturesque surroundings of Waalsprong (Nijmegen) challenges us to create a rural design for a small house. We find inspiration in the form and material of a hay barn. The walls are made of hay, that refers to the bales that are normally stacked underneath the roof. These walls embrace a warm and compact house with two small bedrooms and the living spaces. The side facing north is closed, while the house opens up towards the south. A greenhouse is located adjacent to the livingroom. This greenhouse is used to heat up the air during winter time and as an extra space during the other seasons. The resident lives with the seasons.

a greenhouse attached to the house
a greenhouse attached to the house
model of the interior
model of the interior
model of the proposal
model of the proposal
interior visualisation
interior visualisation
exterior visualisation
exterior visualisation

Background stories

floor plan of the ground floor
floor plan of the ground floor
plan of the first floor
plan of the first floor
a closed facade towards the North
a closed facade towards the North
an open facade towards the South
an open facade towards the South

Colophon

 

Location: Nijmegen (NL)

Client: Waalsprong

Year: 2013

Status: preliminary design

Program: sustainable house

In collaboration with: Franken ir, De Strofabriek, Boom Delft

Building Hooi een Huis Next story 1 / Next story

About Lilith Ronner van Hooijdonk

The office was founded in 2010 in Rotterdam. We design narrative architecture that tells the story of the assignment at hand. A story with different layers: that of the context, a response to building tradition, the wishes of our client, sustainable applications and technical opportunities. The architecture surprises with imagination. Our work reaches from transformations to public spaces like a Performative Space in Eindhoven, and from building a multi-family house in Amsterdam to researching our practice and writing stories about it.

Partners: Elsbeth Ronner, Lilith van Assem 

Employees: Madeleine Mans (2016 - 2018), Jimmy Stegeman (2016), Dirk Gonzáles Veugelers (2016), André Cramer (2014), Clémence Boru (2013), Anne de Ruyter (2012)

Everything on this website is licenced under Creative Commons licence CC BY-NC-ND 4.0.

Design: De Ronners

Development: Martijn van Bachum

Contact:

Voorhaven 57
3025 HD Rotterdam

Elsbeth Ronner: +31 6 14887206
Lilith van Assem: +31 6 42026011

mail@lilithronnervanhooijdonk.nl

lilithronnervanhooijdonk

KvK nr. 24494639
LRvH works with The New Rules 2011