De Bloemenwinkel

A love declaration to ornamentation

balconies have glass balustrades and maximize the view, also when sitting down
balconies have glass balustrades and maximize the view, also when sitting down

De Bloemenwinkel

A love declaration to ornamentation

At the entrance square of a cosy garden village in Oostende, the local housing cooperation wishes to build a new apartment block for elderly people. The story of our design lies within its reaction to the surroundings. We propose a building that in its larger scale functions as a beacon for the neighbourhood. Yet, it also connects to the surroundings by reworking the recognisable ornaments that adorn the facades of the houses next door.

The layout of the plan is composed of a generous entrance hall with space for a chat with the neighbours and a bench to wait for visitors. This hall leads to ten apartments. All representative spaces of the apartments face the square. Large windows to the floors provide a nice view onto the garden village.

the facade folds around the corner and adjusts to the surrounding buildings
the facade folds around the corner and adjusts to the surrounding buildings
the building forms an ensemble at the square, together with the church
the building forms an ensemble at the square, together with the church
the entrance, with a charging station for scooters
the entrance, with a charging station for scooters
model of an interior
model of an interior

Background stories

Goedheidstraat-facade
Goedheidstraat-facade
Nieuwpoortsesteenweg-facade
Nieuwpoortsesteenweg-facade
section
section
plan of the ground floor
plan of the ground floor
plan of a floor with 2 apartments
plan of a floor with 2 apartments
plan of a floor with two adjusted apartments
plan of a floor with two adjusted apartments
plan of the upper floor
plan of the upper floor

Colophon

 

Location: Oostende (BE)

Client: Sociale Huisvestingsmaatschappij De Oostendse Haard

Year: 2016

Status: laureate

Program: small apartmentbuilding for elderly

Collaborators: Sanne van Manen

Building De Bloemenwinkel Next story 1 / Next story

About Lilith Ronner van Hooijdonk

The office was founded in 2010 in Rotterdam. We design narrative architecture that tells the story of the assignment at hand. A story with different layers: that of the context, a response to building tradition, the wishes of our client, sustainable applications and technical opportunities. The architecture surprises with imagination. Our work reaches from transformations to public spaces like a Performative Space in Eindhoven, and from building a multi-family house in Amsterdam to researching our practice and writing stories about it.

Partners: Elsbeth Ronner, Lilith van Assem 

Employees: Madeleine Mans (2016 - 2018), Jimmy Stegeman (2016), Dirk Gonzáles Veugelers (2016), André Cramer (2014), Clémence Boru (2013), Anne de Ruyter (2012)

Everything on this website is licenced under Creative Commons licence CC BY-NC-ND 4.0.

Design: De Ronners

Development: Martijn van Bachum

Contact:

Voorhaven 57
3025 HD Rotterdam

Elsbeth Ronner: +31 6 14887206
Lilith van Assem: +31 6 42026011

mail@lilithronnervanhooijdonk.nl

lilithronnervanhooijdonk

KvK nr. 24494639
LRvH works with The New Rules 2011